facebook
^Takaisin ylös

  • 1 Kesällä 2022 Oma maa mansikka
    Kesällä 2022 esitämme Markku Hyvösen käsikirjoittaman Oma maa mansikka. Näytelmän on ohjannut Kari Summanen.
  • 2 Tulitikkuja lainaamassa
    Vuonna 2013 Korpiteatterissa nähtiin Maiju Lassilan Tulitikkuja lainaamassa. Näytelmän ohjasi Matti Pajula
  • 3 Harmaat pantterit
    Kesän 2015 näytelmänä Korpiteatterissa on Heikki Lundin vuonna 2009 käsikirjoittama ja Kari Summasen ohjaama Harmaat pantterit -näytelmä.
  • 4 Viisi naista kappelissa
    Korpiteatterin kesän 2012 näytelmä oli Viisi naista kappelissa. Näytelmän ohjasi Matti Pajula
  • 5 Appaan Oton kiusaukset
    1993 vuorossa oli Simo Hämäläisen kirjoittama näytelmä Appaan Oton kiusaukset.

Korpiteatteri

30-vuotta kesäteatteria

  

Vuosien varrelta

2019    Käry kävi, isäntä miehet

            Matti Wanne

 

2018    Ideaparkki

            Markku Hattula

 

2017    Rollaattorikapina

            Tanja Puustinen-Kiljunen

 

2016    Kuka kumma kuuluisuus

            Matti Wanne

 

2015    Harmaat pantterit

            Heikki Lund

 

2014    Rikas rakas köyhä varas

            Eero Schroderus

 

2013    Tulitikkuja lainaamassa

            Maiju Lassila, dram. Matti Pajula

 

2012    Viisi naista kappelissa
           Arto Seppälä

 

2011    Saavuthan keinumaan
          
Matti Juhani Karila

2010    Amalia ja aikamiespojat
           Eero Schroderus


2009    Kätkäläinen ja naapurin mies
           Simo Hämäläinen


2008    Vallaton vaimolaari
           Tuija Pitkänen


2007    Akkaralli
           Heikki Luoma


2006    Pastori Jussilainen
            Gustaf von Numers


2005     Suomen suvaitsevaisin kylä     
            Tuija Pitkänen


2004     Anopin akkabileet
            Tuija Pitkänen


2003     Olenko minä tullut haaremiin
            Agapetus


2002     Maailman nainen
            Matti Pajula


2001     Pietari Toropaisen pilvilinna
            Kalle Isokallio


2000     Jo valkenee kaukainen ranta
            Matti-Juhani Karila


1999     Pirtua pirtua     
            TapioParkkinen


1998     Naurava kylä
            Simo Hämäläinen


1997    Kivenpyörittäjän kylä
           Heikki Turunen


1996     Niskavuoren naiset            
            Hella Vuolijoki


1995     Luulosairas
            Molière


1994     Elämän kapakka
            Pirkko Jaakola / Olavi Kauhanen


1993     Appaan Oton kiusaukset
            Simo Hämäläinen

 

1992     Yölinnut
            Matti Pajula


1991     Särkelä itte
            Ilmari Turja


1990     Herra alikersantti
            Matti Pajula


1989     Miettis Kallen kuolintanssi
            Jouko Puhakka


1988     Susipari
            Kalle Päätalo


1987     Niskavuoren Heta
            Hella Vuolijoki


1986     Kettuvaari
            Unto Heikura


 1985    Saavuthan keinumaan
            Matti-Juhani Karila


1984     Ernesti
            Eila Rissanen


            Kesätapahtuma


1983     Remontti
            Aili Linden

 

Korpiteatterin historiasta ja toiminnasta

Teatterin perustamisen vaiheita

 Järjestäytynyt teatteritoiminta Korpijärvellä käynnistyi vuonna 1982, kun kansalaisopistolta tuli tieto, että Helsingistä oli saapunut ohjaaja, Matti Pajula, jonka johdolla voitaisiin perustaa kansalaisopiston näytelmäpiiri. Jo sotia edeltävältä ajalta olivat kuitenkin peräisin korpiteatterilaisten itse ohjaamat ja käsikirjoittamat näytelmät, joita esitettiin eri vuosina erilaisissa tilaisuuksissa. Toiminta oli kuitenkin pienimuotoista, ja sitä toteutettiin vaihtelevilla kokoonpanoilla.

Vuoden 1982 alussa aloitettiin harjoitukset kansalaisopiston näytelmäpiirinä. Toiminta kuitenkin hiipui myöhemmin samana vuonna, sillä tarpeeksi sitoutuneita harrastajia ei sen jatkamiseksi ollut riittävästi. Näytelmän harjoitukset aloitettiin uudelleen samana syksynä, ja ensimmäinen esitys, Remontti, saatettiin yleisölle esitettäväksi kesällä 1983. Mukana olivat tuolloin Pekka ja Seija Väisänen, Teuvo Voutilainen, Tellervo Ahonen, Aune Pasanen, Matti ja Seija Heikkinen, Aini Pasanen, Eero Ruotsalainen ja Merja Kiimalainen (nyk. Kelojärvi).

Teatterirakennus oli tuolloin Korpijärven maa- ja kotitalousseura ry:n talo, joka oli ollut tyhjillään ja mennyt huonoon kuntoon. Aiemmin rakennus oli toiminut Korpijärven kouluna vuosikymmenten ajan. Tällöin rakennuksessa oli ollut kaksi luokkahuonetta ja opettajan asunto. Rakennus siirrettiin nykyiselle paikalleen vuonna 1955, ja Maamiesseuran talona se toimi mm. iltamien ja tanssien pitopaikkana vielä 1960-luvulla.

Maamiesseura oli 1980-luvun alussa myymässä rakennusta, ja teatterilaiset saapuivat Maamiesseuran kokoukseen ehdottamaan, että se kunnostettaisiin teatterilaisten ja Maamiesseuran yhteistyöllä teatteritaloksi. Hanketta varten saatiin Opetusministeriöltä avustusta 50 000 markkaa. Projektia varten otettiin lisäksi henkilötakauksilla lainaa 115 000 markkaa.

Talo koki täydellisen remontin: muun muassa sähkö- ja lämmitysjärjestelmä, vesiputket ja lattiat uusittiin. Näyttämö oli niin ikään huonossa kunnossa ja vaati uusimista. Nykyinen keittiö, puhvetti ja lämpiö rakennettiin sekä koko rakennus maalattiin ja ikkunat kunnostettiin. Velat saatiinkin maksettua pois teatterin lipputuloilla, ja toiminta vakiintui uusituissa tiloissa. Maamiesseura oli kuitenkin edelleen rakennuksen omistaja. Teatteri sai tuolloin toiminnastaan lipputulot ja Maamiesseura puhvetin tuoton.

Alussa toimittiin kansalaisopiston näytelmäpiirinä. Lipputulot tilitettiin kansalaisopistolle, jolta näytelmäpiiri anoi avustuksia toimintaansa.

Korpiteatteri ry:n perustava kokous pidettiin 18.7.1997. Yhdistystä olivat perustamassa Ilmari Tuovinen, Liisa Katter, Vesa Koskela, Jukka Parviainen, Marjatta Pitkänen, Seija Väisänen, Janne Saarelainen, Teuvo Voutilainen ja Pekka Väisänen. Samassa kokouksessa päätettiin anoa Suomen harrastajateatteriliiton jäsenyyttä.

Vuosien varrella havaittiin, että osa ihmisistä koki, ettei voinut osallistua näytelmän tekemiseen, koska ei ollut Maamiesseurassakaan. Ajateltiin, että jotta kaikki halukkaat voisivat osallistua teatterin tekemiseen, olisi parasta, että teatteri ostaisi seuralta koko rakennuksen. Kauppasummaksi sovittiin yksi markka, ja Korpilinna vaihtoi omistajaa 14.1.1998.

Vuosien varrella teatteritaloa on kunnostettu ja uudistettu voimavarojen mukaan. Viimeaikaisia uudistustöitä ovat esimerkiksi uusien miesten wc-tilojen, varasähköjärjestelmän sekä ilmastoinnin rakentaminen vuosina 2009 – 2011.

Toiminta

Vuonna 2013 Korpiteatterin toiminta täyttää 30 vuotta. 30 vuoden aikana ohjaaja Matti Pajulan ja teatterin yhteistyö on jatkunut katkeamattomana lukuun ottamatta vuotta 1994, jolloin näytelmän Elämän kapakka ohjasi Lasse Aho.

Kaikki näytelmät on esitetty Korpilinnassa, sisätiloissa. Harjoituskauden teatterilaiset ovat aloittaneet tammikuussa, mitä on edeltänyt näytelmän valinta ohjaajan ja näyttelijöiden yhteistyönä. Talvikaudella näytelmää on harjoiteltu Korpijärven koululla ja sen lakkauttamisen jälkeen samoissa, Pasi ja Anne-Mari Kerkolan omistamissa tiloissa. Säiden lämmettyä huhti-toukokuussa harjoitukset ovat siirtyneet teatteritalolle, jolloin jokakesäisen näytelmän lavastustyökin on päästy aloittamaan.

Vuosien varrella teatterilaiset ovat vieneet näytelmäänsä muuallekin Suomeen ja jopa ulkomaille saakka. Kuopion kaupunginteatterin suurella näyttämöllä Korpiteatteri on vieraillut näytelmällä Susipari (1988) ja pienellä näyttämöllä esityksellä Miettis-Kallen kuolintanssi (1989). Vuoden 1992 näytelmä Yölinnut esitettiin kevättalvella 1993 Helsingissä Savoy-teatterissa sekä saman vuoden kesänä Seinäjoen harrastajateatterikesässä. Vuoden 1995 näytelmä Luulosairas päätyi esitettäväksi Petroskoihin ja Tsalnaan asti. Katkelmia eri vuosien näytelmistä teatterilaiset ovat esittäneet erilaisissa tilaisuuksissa vuosien varrella. Joulukuussa 2010 Korpiteatterin väki esitti Varpaisjärven kunnan 100-vuotisjuhlassa Matti Pajulan käsikirjoittaman historiikin Varpajaisia.

Korpiteatteri ja sen jäsenet ovat saaneet myös julkista tunnustusta työstään. Teatteri sai Kuopion läänin harrastajateatteriyhdistys ry:n Aplootin vuonna 1987 ja kunniakirjan vuonna 1993. Vesa Koskela palkittiin Aplootilla pääroolistaan näytelmässä Luulosairas. Saman näytelmän puvustaja Liisa Katter sai niin ikään Aplootin tunnustuksena työstään. Vuoden 1985 Kesätapahtumalla osallistuttiin Kansalais- ja työväenopistojen liiton ja MTV3:n järjestämään näytelmäkilpailuun, jossa sijoituttiin Kuopion läänin karsinnoissa toiselle sijalle. Ensimmäisen palkinnon vei tuolloin kuopiolainen Dramatokka esityksellään Huone 105. Vuonna 1996 Korpiteatteri sai kunnan kulttuuripalkinnon, Kulttuurikauhan. Teatterin perustajajäsenelle, Teuvo Voutilaiselle on myönnetty Harrastajateatteriliiton kultainen tunnustusmerkki.

 

Yhteystiedot

Korpiteatteri

Varpaisjärven Korpijärvellä

Rautavaarantie 2090 (tie 582), 73250 Korpijärvi

Varaathan paikkasi ajoissa! Esitykset sisätiloissa.

Tiedustelut ja varaukset joka päivä klo 9-18

puh. 0400 743 456

 

Korpiteatteri: 0400 743 456

 

Meeri Mähönen, puheenjohtaja:

040 8458551
mahonen.meeri(at)gmail.com

 

Armi Korhonen, sihteeri

 

Copyright © 2013. Korpiteatteri  Rights Reserved.